top of page
På den här sidan kan du läsa om matspjälkningssystemets organ. Till höger ligger min text om de olika delarna i matspjälkningsprocessen och vad som händer i dem. 

Källor:

- Lotta Jankells film om matspjälkningssystemet

- http://www.1177.se/Jonkopings-lan/Tema/Kroppen/Matsmaltning-och-       urinvagar/Matsmaltningsorganen/

- Vi lär oss om matspjälkningssystemet (film)

 

Den här sidan är gjord av Alva Hedin, SA14B

Vad finns egentligen i magen?

 

Jo, när maten börjar sin resa i munnen och sedan matstrupen, kommer maten först till magsäcken. Magsäcken ligger överst till vänster, i bukhålan, precis under mellangärdet.

 

I magsäcken finns det celler som tillverkar slem och enzymet pepsin och även saltsyra. Det finns alltså tre stycken olika celler i magsäcken; de som producerar saltsyra, de som producerar slem och de som producerar pepsin. Dessa tre ämnen utgör tillsammans magsaften. När denna magsaft har producerats i magsäcken så drar magmunnen ihop sig för att skydda matstrupen mot frätskador av den sura saltsyran som annars kan komma upp i matstrupen, vars celler inte är anpassade för att hantera saltsyran. När proteinet har brutits ned i magsäcken har den första nedbrytningen skett. Maten åker då vidare till tolvfingertarmen.

 

Tolvfingertarmen är egentligen bara en förlängning av magsäcken och den övre delen av tunntarmen. I tolvfingertarmen möts först maten av galla som sprutas ut från gallblåsan. Gallan är till för att sönderdela/lösa upp fetterna i maten. Maten möts också av enzymet trypsin som bryter ner protein, amylas som bryter ner kolhydrater och lipas som spjälkar fett. Dessa tre enzym kommer ifrån bukspottskörteln. Allt detta sker i tolvfingertarmen, och nu har de här ämnena blivit mycket mindre så att de kan gå igenom tarmluddet i tunntarmen.

 

Tunntarmen är en mycket avancerad konstruktion. Tunntarmens uppgifter är att fortsätta att sönderdela födan och att ta upp vatten och näringsämnen från födan. Varje dag tar tunntarmen emot sex till sju liter vätska. Det är både mat och vätska som vi ätit och druckit och vätskor som tillförts genom matspjälkningsprocessen, det vill säga magsaft, saliv, bukspott och galla. I tunntarmen tillförs ytterligare ungefär två liter vätska i form av tarmsaft. Tarmsaften innehåller matsmältningsenzymer samt vatten och slem som smörjer tarmen och underlättar transporten.

 

I tunntarmen har födan brutits ner och spjälkats i sina minsta beståndsdelar. Nästa steg är att ta tillvara på de ämnen som kroppen behöver. I tarmludden på tunntarmens inre vägg finns det kapillärer. Kapillärerna tar upp kolhydrater och proteiner, medan lymfkärlen tar upp fetter och fettsyror. Den sammanlagda ytan av tarmluddet i tunntarmen motsvarar ungefär ytan av en fotbollsplan. Det som är kvar av födan förs sedan vidare till tjocktarmen.

 

Tjocktarmen är mycket kortare än tunntarmen; ungefär 1,5 meter, men den är större/tjockare. I tjocktarmen tas vatten och vattenlösliga vitaminer upp.

 

Det som är kvar när matspjälkningen är klar är sådant som vår kropp inte behöver. Det försvinner då ut som avföring via analöppningen. Det tar cirka ett dygn innan födan har passerat från mun till ändtarm.

 

bottom of page